Modelltåg och dess historia

Visste du att modelltåg och modelljärnväg har rötter tillbaka till 1800-talet då de första tågen började rulla över den amerikanska kontinenten? Eller att investeraren Warren Buffett listar sin modelljärnväg som en av sina käraste ägodelar? Eller att några av världens största länder som exempelvis Brasilien saknar infrastruktur för tåg, men har en stor mängd entusiaster som samlar på modelltåg?

Vid första anblicken förefaller en modelljärnväg att vara en leksak som vilken som helst, men författaren och antropologen Torsten Helmerud har grävt djupt i arkiv och gamla tidskrifter och plockat fram leksakens fascinerande historia. Under våren 2023 har vi nöjet att låta Helmerud dela med sig av sina upptäckter till allmänheten då hans nya bok om modelltågens historia kommer ut.

Boken kommer att heta Alltid på perrongen: Modelljärnvägar och modelltågens histora, från träfigurer på 1800-talet till dyra samlarobjekt.

I boken får vi också läsa den fascinerande historien om Orientexpressen, den mytomspunna leksaksvagnen som försvann ur den ryske tsaren Nikolais privata samling när bolsjevikerna genomförde revolutionen 1917. Den har nu varit försvunnen i över 100 år och trots många rykten har den inte kunnat lokaliseras. Helmerud berättar om den fascinerande leksaken som sägs vara värd över en miljard kronor(!) idag.

I samband med att boken släpps kommer Helmerud också att åka på en bokturné och förhoppningsvis synas i många medier och liknande. Författaren kommer också att besöka många boklådor och bibliotek över hela Sverige under turnén och förhoppningsvis träffa många av er läsare under turnéns gång.

Vill ni veta mer om projektet och när boken släpps så är det bara att fortsätta hålla utkik här på vår hemsida. Det går även väldigt bra att följa författaren på sociala medier och hålla koll där eftersom han publicerar mycket bilder och kortare snuttar ur boken, vilket kan vara väldigt intressant att se redan nu.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *